De Heere Jezus Christus is de ware wijnstok – ten opzichte van het wetsgetrouwe Israël. En God de Vader de Wijngaardenier. Wie in Hem blijft, draagt veel vrucht en die vrucht zal blijven tot in eeuwigheid. Christenen zijn de ranken en die zijn onlosmakelijk aan de Wijnstok verbonden.

Broeders en zusters, toen ik onlangs uit het raam keek, zag ik dat er gras gemaaid moest worden. De kantjes moesten er ook nog afgehaald worden. In ben ouderwets (dat begrijpt u wel) en doe dat met een schaartje. Aan een kant van het gazon staan hortentia’s. Vol in bloei; prachtig! Ik weet nog dat ik dacht, Albert, denk nou om die hortensia’s. Achter me een krak. Ik was boos op mezelf. Trok ze los. Liep het huis in met de bollen. Een week nog op een fles. Dat ging niet goed. Toen ik even later weer in huis kwam, waren ze verlept. Ik was nog bozer. Een volkomen zinloos gebaar: ik liep naar buiten, zette ze in de grond. Een half uurtje later, een bol weer opgekomen. De ander verlept. Begrijpt u het? Allebei schuin afgesneden. Allebei water gegeven. De een komt op, de ander gaat dood. Een mysterie.

We komen dat ook tegen in Johannes 15. Ik ben de ware wijnstok. Mijn Vader is de Wijngaardenier. Elke rank in Mij… Hoe kan dat? Jezus vergelijkt zich met een wijnstok. Jullie zijn de ranken, zegt Jezus. De ranken zeggen aan die stam. Meestal komen er wel vruchten. Elke rank die geen vrucht draagt… Dat kan toch eigenlijk niet. Dat is choquerend!

Johannes 15 is een kantelpunt in het evangelie. Wat zegt Hij in het vers ervoor? Sta op, laten wij hier vandaan gaan. Dat opstaan en dat weggaan is de weg die Jezus zal gaan naar Getsemane. Hij weet dat Hij door een van de discipelen verraden zal worden. Deze tekst zou over Judas kunnen gaan. Elf blijven Hem trouw. Die ene draagt geen vrucht.

Nog een stapje verder: die rank die geen vrucht draagt, is het beeld van Israël. Elke rank in Mij! Jezus kwam toch uit het volk Israël voort? De Heere had Israël uitgekozen. Mijn lievelingsplant. Juda. Waarom? Omdat door de zonde in het paradijs de volkeren van God vervreemd zijn geraakt. Tegen Abraham klonk het: in u Israël zullen alle geslachten gezegend worden. Om veel vrucht te dragen.

Wat was ervan terechtgekomen? Jesaja zingt een treurig lied. Ik had een wijngaard gepland. Ik verwachtte goede vruchten maar hij bracht stinkende, wrange vruchten voort. We hebben een God die trouw is en blijft aan Zijn verbond. God deed de Messias geboren worden.

Ik ben de ware wijnstok. Niet: Ik ben de wijnstok (ja, dat ook, vers 5). De Farizeeën lieten zich erop voorstaan dat zij het ware Israël waren. Jezus zegt: Ik ben de ware wijnstok. Dat is een scherp woord richting de Farizeeën en het wetsgetrouwe Israël. Johannes is opgebouwd aan de hand van de Ik-ben-uitspraken. Hier de zevende. Ik ben de ware wijnstok, Israël. Hij zegt het ook tegen ons vanavond.

Ik ken het hier niet. Ik zag wel allemaal mensen naar de kerk gaan dus het zal wel een kerkelijk dorp zijn. Als u dit zegt tegen uw buurman: Jezus zegt, Ik ben de ware wijnstok. Nou, mooi. Of, nou Jezus pretendeert nogal wat. Ik woon aan het Gooimeer. Weet u wie ik ben? Ik ben de beste wiskundeleraar van Amsterdam. Ik ben proponent. Oh, met mensen die geloven praat ik niet. Einde gesprek.

Als Jezus dit zegt, is Hij het ook. Hij is de weg gegaan naar Getsemane. Hij liet zich tot de laatste druppel uitpersen. Hij dronk edik. De toorn van God was op Hem. Lieve broeders en zusters, Hij ging die weg uit liefde. Ik ben de ware wijnstok. De heilige naam van God klinkt door. Ik ben die Ik ben. Een verbond der genade heeft Hij opgericht. Hij heeft ons liefgehad met een eeuwige liefde. Ons losgekocht uit de boeien van de satan. Hij heeft ons gereinigd.

En (kai in het Grieks, dat kan je ook vertalen met: maar) elke rank die vrucht draagt, die reinigt Hij. Mooi hè! Wat is dat, reinigen? Snoeien. Snoeit u wel eens. Er kwam pas een tuinman bij mij. Wie heeft die plant toegetakeld? Ik stond met een rood hoofd.

Snoeit u wel eens in uw geestelijke leven? Ik moet eerst meer bidden. Minder televisie, telefoon, computer. Stop ermee. Mijn Vader is de Wijngaardenier. Jezus is de ware wijnstok. De Vader is de Wijngaardenier. Laat Hem nou snoeien. Met wijsheid, tact, liefde. Door Zijn Geest!

U bent al rein – door het woord dat Ik gesproken heb. Een wonder! Hoe blijft die rank in die wijnstok? Dan moet ik Zijn geboden houden. Dat kan ik niet. Niemand heeft meer liefde dan die zijn leven geeft voor zijn vrienden. U hoeft niets te doen. Een druiven struik. Die stam draagt ons. Wij hoeven alleen maar rank te zijn.

Hij heeft alles volbracht. Ja. Meerdere van u. Wat is het eerste wat je ziet, kijk eens wat mooi! Druiven. Prachtige trossen. Je hoeft alleen maar in Hem te blijven. Je ziet knokige stam. O ja die ook nog. Houtige onderkant. Knoestig. Geen gedaante noch heerlijkheid. Jezus, wat een wonder! Dat ik mag pronken met Uw vruchten.

Ik heb u ertoe bestemd dat u veel vrucht zou dragen. Ik kan heel wat doen zonder God?! God geeft de kracht. U bent toch een kind van God?! Hij doet alles door u. Hij heeft alles gedaan. Hij doet alles.

Ik ging in Hilversum naar de Belastingdienst. Je had nog geen DigiD. Ik ben een hele domme voorganger. Ik maak een kopietje voor u. Er gebeurt niks. Nog meer collega’s erbij, nog meer klepjes open. Hadden ze de stekker er niet in!

Als Zijn liefde in je is uitgestort, dan wil je toch in Hem blijven? Dan mag je veel vrucht dragen. Ik heb u ertoe bestemd dat u veel vrucht zal dragen. En uw vrucht zal blijven. Ik ken een lieve vrouw, ze gelooft niet, je hoopt en bidt dat ze tot geloof komt. Haar leven draagt veel vrucht, ja. Maar dat uw vrucht zal blijven…! Wie in Jezus gelooft, dan heeft die vrucht eeuwigheidswaarde. Ik kom een vrouw tegen. We kennen elkaar niet. Ik ben blij dat ik u tref. U werkt voor een luchtvaartmaatschappij. Ja. Ik geloof ook. Ik ben Rooms-Katholiek. U gaat elke donderdagmiddag naar het verzorgingshuis. Ach meneer, dat is toch niks. Dat zeg je in bescheidenheid. Het kleinste wat u heeft gedaan uit liefde tot Jezus en de naaste is groot in de ogen van God.

Zalig de doden die in de Heere sterven. En hun werken volgen hen na. Dat zijn vruchten. God zal me straffen vanwege mijn zonden? Christus droeg een doornenkroon opdat u vrucht zou dragen. Al wat gedaan wordt uit liefde tot Hem, draagt vrucht tot in eeuwigheid.

Amen.

Hervormde Gemeente Reeuwijk, Ichthuskerk (gezamenlijke zomeravonddienst), zondag 21 juli 2024, 18.30 uur. Schriftlezing Jesaja 5:1-7 en Johannes 15:1-17.