Manasse: een bewijs van genade

Geliefde gemeente, ik denk dat niemand heeft gedacht: nou, ik heb het avondmaal wel weer verdiend. Niemand verdient het Heilig Avondmaal. We moeten leven van vergeving en verzoening. Ik wil aansluiten bij de verkondiging van onlangs, over vergeving. Wat is er nodig? Dat klonk ook op de Pinksterdag. Petrus zei: bekeert u! We hadden Zondag 21 als leidraad. Ik wil vanavond gezicht geven aan vergeving. Een naam: Manasse. Het helpt om met een concreet voorbeeld te werken. Een paar verzen maar.

Zoon van koning Hizkia. Probeer die tijd binnen te stappen. Misschien in deze tijd: levens die verwoest zijn voordat het leven begonnen is. Is dat te vinden in erfelijkheid? Of opvoeding? Combinatie van allerlei? Hoe zit dat bij Manasse. Hij werd koning van Juda. Er was veel wat in zijn voordeel werkte. Zoon van een vader die de Heere diende. Met vaderdag zou er veel te vieren zijn geweest. Hizkia was zo anders. Weer anders dan zijn opa, Achaz. Manasse had veel voorbeelden hoe het niet moest en wel. Opa Achaz. Ik ga daar niet breed op in. Maar: een en al afgoderij. Zijn eigen kinderen geofferd. Ben Hinnom. Gehinna. Doet je denken aan helse gedachten. Hizkia volgde hem op. Hij bad vanaf het prille begin wel tot de Heere. Hij werd ondersteund door Jesaja. Hij had wel last van hoogmoed.

Manasse mocht wel zien en meemaken dat God niet laat varen wat Zijn hand begon. Wat gebeurt er? Hij wordt jong koning. 12 jaar. Alle begeleiding, maar toch… Een moreel wrak. Zijn moeder of raadgevers, zouden die de schuld moeten krijgen? We gaan niet in de hypothese. Hij laat alles los. Hij laat los dat God zorgt.

Ik geef het vijf titels. We gaan eerst naar de afkeer kijken.

1. Afkeer van God

De afkeer van God. Iedereen die trouw wilde blijven – de Heere hadden ze leren kennen onder de tijd van Hizkia. Die God werd nu geminacht. Hij renoveerde de afgodenplaatsen. Een verdrietige opsomming. Pure afvalligheid. Occult gedrag. Zelfs tot in de tempel. Je kinderen door het vuur laten gaan. Een diep treurige geschiedenis. Godsverachting. Dwalen. Ze deden erger dan de heidenvolken.

2. Een gewaarschuwd mens.

Het tweede punt. Bijzonder wat er gebeurt: de Verbondsgod blijft wel aan het woord. De HEERE sprak wel tot Zijn volk. En Manasse. Ik noem het waarschuwingen. God zoekt contact. Vanwege Zijn verbondsbelofte. Zijn volk!

Je kunt denken aan Jesaja. Of de tien geboden. Of zieners die in de naam van de God van Israël spraken. God zoekt hem op. Dat is genade. Als de HEERE toch waarschuwt! Genade – voordat Hij toeslaat met een oordeel. Dat lees je ook bij de profeten. Het volk heeft gewillig meegezondigd. Jeremia zegt daar iets van (Jeremia 15) en het volk wordt gestraft. Een ernstige boodschap. Vers 10 zegt dat de HEERE wel sprak tot Manasse.

Maar zij sloegen er geen acht op… Ze gingen gewoon door. Actief zondigen. Gebondenheid. De geesten die hem in de klem hielden. Bewuste zonden. Ondanks waarschuwingen toch doorgaan.

3. Na hoogmoed komt de val

We hebben te maken met een Verbondsgod. Vers 11: daarom bracht de HEERE de legers van Assyrië over hen. Ze namen Manasse gevangen en bonden hem. Na hoogmoed komt de val.

Vanuit Gods trouw doet Hij recht. God straft. Hoe die straffen gaan? Dat is heel verschillend. Dit is een verschrikkelijke persoonlijke straf. Saulus, op weg naar de verkeerde kant. Christenen te vervolgen. Een periode van blindheid. Hoe het ook zij, goed om te realiseren: God grijpt in. Hij laat het er niet bij zitten. De gevolgen zijn ernstig. Is er geen ontkomen meer aan?

4. In het nauw gedreven, door Gods Geest

Zijn ingrijpen dient altijd een doel. Manasse trachtte het aangezicht van de HEERE gunstig te stemmen. Hoe? Door zich te vernederen en bad tot Hem. Manasse is al vernederen. Met die haken meegenomen naar Babel. Opgesloten.

Vanaf vers 11-13: daar gebeurt iets spannends, iets persoonlijks. De Geest is aan het werk. Die werkt iets in zijn hart. De HEERE benauwde hem. Wat een werkwoord weer! Benauwen. Je vindt die term op plaatsten; er is geen uitweg, in de hoek gedreven, uitzichtloos. 2 Kronieken 28, bij opa Achaz staat het ook. Die ging verder met ontrouw zijn ondanks de benauwdheid.

Manasse zoekt contact. Vernedert zich. Geeft zich over. Diepe vernedering. Oprecht. Niet onoprecht. Hier is een oprechte vorm van berouw. De waarheid heeft overwonnen. Of de HEERE luistert?

De verloren zoon, ook daar zie je oprechtheid. Hij is bij de varkens terechtgekomen. Ik heb gezondigd tegen God en tegen u. We mogen geloven dat het zo was bij Manasse. Een ding staat vast: Hij zoekt een bekeerd hart.

We zongen Psalm 32. Dag en nacht drukte Uw hand zwaar op mij. Mijn zonde maakte ik U bekend. Ik bedekte mijn ongerechtigheid niet. Ik zal mijn overtredingen voor de HEERE belijden.

5. Bekeerd en bevrijd!

Ik kom bij een ander punt. Punt 5. U vergaf mijn zonden! Aanleren van Psalmversjes. Ik denk aan geloofsopvoeding. Zullen we wat zingen uit het bundeltje van onze voorvader? Misschien ging het zo.

De HEERE liet zich verbidden. Hij bracht Manasse terug. Bewijs van Gods genade! Een nieuw begin. Nieuwe start. Bevrijd. De banden zijn los. Wel met een verleden vol schade. Toch bevrijd en vergeven. Daarvoor is het nooit te laat. Voor Manasse begint een nieuwe toekomst. Manasse betekent: laat ons vergeten.

Manasse doet me denken aan een Saulusbekering. Het gedrag wordt anders. De verzen illustreren dat. Een nee tegen de afgodsbeelden. En een ja tegen de dienst van de HEERE. Avondmaal denk ik aan. Lof aan Hem. Hij spoort het volk aan. God wil bekering werken in uw hart. Manasse zet het volk aan om dat te doen.

Op foute offerplaatsen laat hij offers aan God brengen. Op plekken waar gezondigd wordt, mag het evangelie klinken.

Tot zover de bekeringsgeschiedenis van Manasse. God schakelt mensen in. Ik kantel het nu naar onszelf. Naar het avondmaal.

Zijn er zaken die jou hebben benauwd, bedrukt? Waar zit je ergens? Ken je een bekeerd, bevrijd leven? Kan behulpzaam zijn! Waar zit ik?

Ken je die woorden: de HEERE verhoorde hem! Hij keerde terug. Bekeerde zich. Na het avondmaal mag ik weer verder. Een leven zonder bekering, zoals Achaz, die wil niet eens hier zijn. Hoe zou Manasse zijn aangegaan? Een en al dankbaarheid. Al drukken je zonden en je verleden: volkomen uitkomst. Er is uitkomst. De rechter is ook de redder. Hij doet de deur open. Hij heeft het doorleefd en ‘doordood’. Een deur ging open. De steen van het graf. De redding ook voor jou gekocht!

Leer van Manasse. Zo wil ik afronden. Je echt vernederen voor de Heere. Ben je aangegaan? Met twijfel? Wees dankbaar dat de tafel gereed wordt gemaakt. Wees dankbaar voor een vergevend God. Hij gebruikt benauwdheid om je tot Hem te trekken. Manasse is bevrijd, bekeerd.

Ervaar je dit helemaal niet zo? Dat is zonde! Probeer in Hem in te leven. Zoek de HEERE, Hij laat zich vinden. Geen voucher op bekering en vergeving. De tijd heb je niet in de hand. Geen houdbaarheidsdatum, maar wel wat je ermee doet. Leer van Manasse. Hij is een bewijs van Gods genade.

Amen.

Hervormde Gemeente Reeuwijk, zondag 16 juni 2024, 18.30 uur. Schriftlezing 2 Kronieken 33: 1-20. Voortzetting en dankzegging Heilig Avondmaal.