Alles geef ik U! Op dankdag denken we na over wat we van God hebben gekregen. Dank je God ervoor? Als je geeft, dan geef je wat je van Hem hebt gekregen. Alles geef ik U! Dat is het thema vandaag. Ook mijn liefde en tijd. Eigenlijk geef ik het terug, want ik heb het van U gekregen. 

Jongens en meisjes, iedereen vanmiddag, denk eens aan jouw kamer. Je mag je ogen dichtdoen. Jouw slaapkamer. Kijk eens rond. Wat ligt en staat er? Heb je veel spullen, kleren, speelgoed? Misschien dure dingen. Of beneden in de kamer. Ook spullen van jou? In de schuur. Misschien heb je veel. Dan zeg je: ik ben rijk.

Soms lastig als je veel hebt. Het staat in de weg. Soms moet het worden afgestoft of opgeruimd. Ontspullen. Doe het toch weg. Je hebt het toch niet nodig!

Of heb je weinig spullen? Bij mij staat er niet veel. Wij hebben niet veel geld.

Vanmiddag gaan we naar het tempelplein. Het voorste plein. Iedereen mocht daar komen. Bijzondere huis van God in Israël. Veel gelovige joodse joodse hielden van die plek. Daar zijn, dat is bijzonder. Veel mensen houden nu van de kerk. Jij net zo?

Er lopen veel mensen. Er staat Offerkisten. Kunnen mensen geld in doen. Tempel moet mooi blijven. Priesters moeten werk kunnen doen.

Jezus was daar. Hij was daar vaak. Hij ging zitten. Kijken. Naar mensen kijken, doe je dat wel eens? Jezus zat tegenover schatkist. Misschien heel bewust daar of er was ergens anders geen plek.

Hij zag mensen geld gooien in de schatkist. Kijk, daar komt een rijk iemand. Die zal veel in die schatkist gooien? Ja hoor. Je hoort het vallen en rinkelen. Er bleef geld over in die buidel. De buidel was niet leeggekieperd. Dat hoeft niet. Maar dat gebeurde ook niet.

Vreemd dat je kon zien wat de mensen gaven. Het is verleidelijk of verkeerd als mensen kunnen zien wat anderen geven. Zie mij eens veel geven! Omdat Jezus het hier zag?

Er komen niet alleen maar rijke mensen. Ook een mevrouw. Een weduwe. Ze is alleen. Ziet er verdrietig uit. Ze mist iemand. Je kunt zien dat ze arm is. Veel weduwen, van wie de man gestorven is, waren in die tijd arm. Geen uitkering. Werkten niet. Man was er niet meer. Ondertussen moesten ze wel een huis betalen en eten en drinken. Prijs wonen werd alleen maar duurder (daar zorgden de Farizeeën en Schriftgeleerden voor).

Zij gaf ook iets voor de schatkist. Ze had iets. Nou ja, had? Ze gaf iets. Twee muntjes. Twee. Best bijzonder. Ze had er een kunnen geven en twee kunnen houden. Het was gelijk aan de kleinste Romeinse munt. Kwadrant. 2 eurocent-munt. Nou, als de tempel daarvan onderhouden moet worden?

Jezus zag de vrouw geven. Hij zei niets tegen haar. Riep zijn discipelen. Voorwaar. Dat is Amen, het is heel zeker. Ze heeft er meer ingeworpen dan al die andere mensen. De vrouw gaf het meest van alle. Want, die anderen gaven van wat ze over hadden. Van overvloed. Vrouw gaf van haar armoede. Van haar levensonderhoud. Zij kon nu een dag niet eten. Bij die mevrouw bleef niets in haar portemonnee over.

Wij horen dit op dankdag. Wat moeten wij ervan leren? Wat wil Jezus ons vertellen? Wat denk jij?

Dankdag is een dag om te kijken en denken over alle dingen die wij hebben. Denk even aan jouw kamer, slaapkamer en schuur. Als je nou veel hebt, zie je dat wel eens? Zie je dan hoe rijk je bent? Je hebt er zelf niet eens voor gewerkt. Meeste heb je gekregen. Ben je er dankbaar voor? Dank God er eens voor! Dat je vader en moeder het konden geven. Dat is niet vanzelfsprekend. God danken dat Hij veel gaf en goed zorgde. Dank God als je niet arm bent.

Ik vind dat een vraag, vind je die weduwe zielig? Niemand wil zielig zijn. Ik wil je zeggen: ik vind haar niet alleen maar zielig. Ik ken het niet van mij eigen leven, maar arm zijn kan heel erg zijn. Als je niet genoeg hebt voor eten en drinken. Als je niet weet of je voor je kinderen kunt zorgen. Dat is pittig. Ik vind haar zo wel zielig. En als ik aan haar verdriet denk, dan vind ik haar wel zielig. Iemand missen is heel moeilijk.

Maar ik vind haar ook heel sterk. Haar hart wil geven. Ze hield heel erg van God en Zijn huis. Had ze veel van over. Ze kon blijkbaar op God vertrouwen. Vandaag kan ik weggeven. God zorgt voor mij. Dat vind ik sterk. God zorgt voor mij.

Er zijn mensen die denken: laat ik zorgen dat ik veel geld heb. Dan ben ik gelukkig. Dan gaat het goed. Je weet misschien wel, er zijn veel mensen verslaafd aan geld. Als ik maar heb… Jezus had het over de Schriftgeleerden gezegd. De prijs van huizen moest hoger worden.

Ben je gek op geld? Wat wil je later worden? Projectontwikkelaar? Die verdienen veel? Of trouwen met iemand die rijk is?

Die mevrouw die kon weggeven. God was haar veel waard. Ze vertrouwde op Gods zorg. Kun je wel eens naar verlangen. En jaloers op zijn. Rustig leven: zo op God vertrouwen.

Ik merk nog iets. Jezus ziet wat we geven. Hij kent onze omstandigheden. Hij weet alles van ons. Kijkt ons in ons hart en portemonnee. Hij weet of wij op God vertrouwen en van Hem houden. En weet je, dat vind ik moeilijk, hij ziet ook onze verkeerde dingen. Zonden. Dat we net als die Schriftgeleerden alleen aan onszelf denken. Dat we meer willen hebben. Dat we zo moeilijk dankbaar kunnen zijn.

Omdat God dat van ons ziet, is Jezus naar de aarde gekomen. Hij heeft veel gegeven! Hij was in de hemel heel rijk. Niemand is zo rijk geweest als Hij. Hij werd kind van twee arme mensen. Aan het kruis had Hij niks meer. Hij is arm geworden. God wil ons dankzij Hem vergeven. Kinderen van God maken. Eens te wonen bij God, in Zijn rijke heerlijkheid.

Misschien had die arme vrouw daar al iets van begrepen. Met God komt het goed. Ze gaf alles. Wij weten: Jezus gaf alles. Dan kunnen wij ook alles geven.

Wij hoeven niet alleen maar geld te geven. Of tijd. Tijd voor God. Of een ander. Bidden voor iemand anders. Koekjes bakken, weggeven aan mensen die wat liefde nodig hebben. Alles geef ik U! Dat is het thema vandaag. Ook mijn liefde en tijd. Eigenlijk geef ik het terug, want ik heb het van U gekregen. Ik wil U dienen en voor U leven. Wat wil je later gaan doen/worden? Voor God leven. Dat vooral?

Ik las van een jongen in Afrika. Die deed dat. Er stonden grote manden bij de kerk, als collectebus. Hij had niks. Nou ja, niks. Hij ging zelf in die mand liggen. Ik geef mezelf. Alles geef ik U! Amen.

Hervormde gemeente Reeuwijk, Ichthuskerk, woensdag 7 november 2018, 14:30 uur. Dankdag voor gewas en arbeid, dienst gericht op de kinderen. Schriftlezing Markus 12:38-44, 2 Korinthe 8:1-5.