Ds. M.J. Tekelenburg, Hervormde Gemeente te Reeuwijk, Ichthuskerk, 15 uur (aangepaste dienst voor verstandelijk gehandicapten). Schriftlezing Lukas 1:13-20 en 57-64. Thema: Zingen voor God.

Zingen voor God

Zacharias en Elizabeth. Oud. Baby. Nog maar acht dagen oud. Net teken gekregen dat hij bij volk van God hoort. Volgende week zondag. Je hoort bij de kerk en gemeente.
Zijn veel mensen in het huis. Lijkt een kraamfeest. Feliciteren met kind. Oude vader en moeder blij zijn. Hij kan niet praten. Iets ergs gebeurd. In tempel. Af en toe aan het werk zijn. Mocht een brengen. Buiten waren veel mensen aan het bidden. Zacharias was opeens niet meer alleen. Iemand vol licht bij hem. Wie was dat? Een engel. Moet wel. Dacht Zacharias. Rechts van het altaar. Wees niet bang. Jullie gebed is verhoord. Jij en je vrouw zullen een kind krijgen. Het wordt een jongetje. Naam. Nog meer vertelde de engel. Toen mocht Zacharias wat zeggen. Hoe zal dat kunnen? Want ik ben oud. Hij geloofde de engel niet. Iets groots en bijzonders zag hij. Maar God vindt ons ongeloof niet goed. Zacharias mocht niet meer praten. Hij kon niet zeggen dat het hem speet. Of nog een keer zeggen dat hij het niet geloofde. Maar hij kon niet meer praten. Volk zegen geven? Lukte niet. Handen wel omhoog. Zegen lukte niet. Ik hoop dat ik het straks wel kan.

Thuis aan zijn vrouw verteld? Opgeschreven. Hoe iets is als je iets niet kunt? Mensen die niet kunnen praten, zien, begrijpen, lopen. Moeilijk is dat. Is dat niet altijd omdat het werd niet geloofd. Moeilijk is het wel. Denken aan wat je wel kunt. Niet praten, niet zingen. Ook moeilijk voor zijn vrouw. Nichtje die veel jonger was verwachtte ook een kind. Ook engel gezien. Jonge meisje geloofde wel. Beter dan Zacharias. Naar haar toegegaan. Maria en Elizabeth en Zacharias. Zingen kon ze wel. Die twee vrouwen hadden zo elkaar. Zorgt God voor. Voor Zacharias een nare tijd. Totdat! Zou een keer weer beter worden. Zou het echt? Vrouw kreeg een dikke buik. En ja, het kind werd gebeuren. Jongetje.

Nu weer praten? Nee. Gebeurde niet. Nu al acht dagen oud. Advent: Jezus is geboren. Heeft ook gezegd: Ik kom terug. Zou het gebeuren?

Nu die bijzondere dag. Visite. Teken gekregen. Naam gegeven op die bijzondere dag. Jongetje zal naar zijn vader heten! Trots en blij? Zoon eigen naam geeft. Jongens en meisjes soms zoals hun vader of moeder. Visite zegt: Zacharias. Nee zegt Elizabeth. Johannes. Niemand in de familie heeft die naam. Praten kan Zacharias niet. Hij vraagt een schrijftafeltje. Schrijfblokje. Iets waar je op kunt schrijven. Johannes is zijn naam. Mensen zijn verwonderd en verrast. Toch Johannes. Zacharias gehoorzaamde de engel dus. Terwijl mensen dat vreemd vinden kan Zacharias weer praten. Tong losgemaakt. Bijzonder. Dat je opeens iets weer kunt! In Jezus geloven, dan komen we bij Hem en zullen we alles kunnen. Johannes is een mooie naam. Een van mijn doopnamen. Ik heet Martinus Johannes. Betekent: God is genadig. God vergeeft. Ik maak het wit als de sneeuw. God doet niet naar onze verkeerde dingen. Leek er wel even op bij Zacharias. Nu kon hij weer praten nadat geklonken had dat God genadig is. Jezus voor verkeerde dingen is gekomen en gestorven. God vergeeft. Zacharias is nu gehoorzaam. Dat wil God ook. En bijzonder? Zegt hij? Boos op God? Akelig het was? Nee. Looft God. Vertelt geweldige dingen over God. Dat God goed geweest is. Zingen. Ook over Zijn volk. Hij zingt voor God. Fijn voor God. Zingt over en voor God ga je het denken en weten wat God doet. Blij. Hoop. Deze weken zingen heel veel mensen. En eens zingen we bij God zelf. Hemel. Zien. Ook de mensen die nu niet zingen kunnen. Amen.