In de uitnodiging van de Heere Jezus Christus zit geen beperking. Hij is de Zaligmaker van de wereld en verschijnt in de gedaante van Zijn Woord aan ons. Wie ook maar: komt herwaarts tot Mij is Zijn boodschap. Hij verbindt er de belofte aan dat Hij rust zal geven. De mensheid slaagt er niet in het paradijs op aarde te maken. We zijn stervelingen en kennen moeite en verdriet. De ware rust wordt in Christus aangeboden. Wie in Hem gelooft, heeft het eeuwige leven.
Mattheüs 11 vers 28: ‘Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven‘.
Een beloftevolle uitnodiging
Gemeente van Christus, broeders en zusters, jongens en meiden, wat kun je ernaar snakken naar rust. Niet per sé niets doen maar geen sores aan je hoofd. Ontspanning. Wat kun je moe zijn van verwachting waar je aan wilt voldoen. Thuis, school, werk. Overal je willen bewijzen. We jagen onszelf op. Wie lukt het nog op de bank te zitten en je vooruit te staren. Snel appen, surfen, check je Nu.nl voor de zoveelste keer en daar word je niet rustiger van.
Jules de Corte: ‘Waarom mensen zo moe? Op weg naar naar de vrede toe.’ Rust. Geen rusteloosheid. Voor eeuwigheid dat was het doel. Daar hebben wij een streep doorgezet, radicaal. Het wonder is in Jezus is Hij er Zelf voor gegaan in Jezus. Onrustig is het hart totdat het rust vindt in U o God, schreef Augustinus. Alleen Jezus doet ons die rust weer bereiken.
Hij komt tot ons vanmorgen: komt allen tot Mij en Ik zal u rust geven. In hoofdstuk 11 en 12 wordt er een tussenbalans opgemaakt. Zelfs Johannes de Doper die de komst aangekondigd heeft twijfelt. Bent U het nou of verwachten wij een ander? De mensen die het meesten van Hem hebben gezien Kapernaüm en Chorázin, wijzen Hem af.
Je ontleent je macht aan de overste van de demonen. En dan vers 25. In die tijd dat het verzet groeide. Ik dank U Vader dat U deze dingen, het Evangelie en redding van het Koninkrijk, aan de verstandigen verborgen hebt maar aan de kinderen hebt geopenbaard. Geen van de Joodse wijzen is ooit tot de gedachten gekomen dat een Verlosser door de kruisdood zou verlosser. Niet omdat ze niet wijs genoeg waren, maar omdat het volstrekte dwaasheid was. Dwaze Gods wijzer dan dat van de mensen.
Gewone, eenvoudige, mensen geopenbaard. Dank U Vader voor dit reddingsplan. In de Persoon van Jezus kwam God zelf. Dorpjes in Galilea binnen. Kwam toelopen op Jan en alleman, voor de gewone man. Immanuël God met ons op straat.
Gaat deze reddende openbaring van God wijzen en verstandigen voorbij? Nee dat niet. Bereikt de knappe koppen op dezelfde manier. Als nietsprekende kinderen, heel klein kind. Deze geleerden komen niet verder dan een heel kind dat afhankelijk is van wat anderen kunnen geven.
Ik dank U Vader. Jezus verrukt van deze strategie van God. Ik las over de stervende dochter van Luther. Ze nam het eenvoudig aan. ‘Wie mann glaubt, so glauben sie.’ Zoals je hen vertelt zo geloven ze. Want zo was het Uw welbehagen. Eudokia. Welwillend.
Verlossing voor alle mensen die het aannemen als kinderen. Zou daar voor velen niet een geloofsblokkade liggen. Niet zozeer een intellectuele maar eenvoudig te ontvangen. Lastig te geloven. Hiermee niet gezet verstand op nul en blik op oneindige. Botst vaak het rationele met het relationele. Geloven is niet zozeer van rationele maar van relatie.
Hoe komt het tot aanvaarding van Zijn woorden als een kind? Het antwoord in de Bijbel zoals Jezus, zoals Hij ons presenteert in de Bijbel. Meteen na Zijn lofzegging, dat het voor de wijzen verborgen is en de eenvoudigen geopenbaard, de uitnodiging aan allen: kom naar Mij toe.
Ik zal je laten delen in de unieke relatie met Mijn Vader. Wat Ik alleen kan geven. Vers 27. Niemand kent de Vader dan de Zoon en door de Zoon aan hen te willen openbaren. Niet dat de Zoon het niet aan iedereen wil geven. Wie? Allen die vermoeid en belast zijn.
Toch weer een beperking. Eerlijk lang heb ik gedacht dat hier een beperking in zit. Gebukt onder spanning. Schuld en schaamte. Nee, dat is een misverstand. Jezus zegt niet ik zie hier 600 mensen zitten en alleen de 80 die zich vermoeid en belast weten mogen komen. Nee, Hij zegt Ik zie hier 600 mensen zitten die vermoeid en belast zijn.
We hebben geleerd ons beschaafd te gedragen. En we kunnen toneelspelen als de beste. Wat we mensen willen laten zien. Maar Jezus kent ons het allerbeste. Jullie aller bestaan is een bestaan dat geen rust kent. Heeft Hij geen gelijk sinds Genesis 3? Ligt onder de last van de eindigheid. Toornen en distels. Angst en dood. Zwoegen onder prestatiedrang. Overal waarmaken. Overheid, school. Overal getoetst.
Dagen zijn volgepland. Moet mee in die ratrace. Voelen ons vaak moe. Hebben de eeuwen door geen weg gevonden het paradijs terug te brengen. Zeker ons uitdenken geeft ontplooiing. Maar wat we ook uitdenken, we komen de onrust niet te boven.
Het goedbedoelde leven waar iedereen naar verlangt, we krijgen het niet voor elkaar. Al doe ik nog zo mijn best zelfs voor de Heere. Zit er bij ons kerkmensen ook zo in. Acceptabel voor Hem. Farizeeën zeiden de wet op je te nemen. Als lastezels gebukt gingen.
Wat ik ook wil brengen bij de Heere, het zit er niet meer in. Volmaakt te maken voor Hem kan ik echt vergeten. Wat een last is dat. De Heere Jezus ziet dat. Kom naar Mij toe vermoeid en belast als jullie allemaal zijn. Ik zal je in oorspronkelijke staat herstellen, in harmonie leven. Kom je hoeft jezelf niet eerst te bewijzen, bij Mij zijn geen voorwaarden vooraf.
Ja maar moet ik dan niet eerst een diep zondebesef hebben. Meer in de Bijbel lezen. Hoort u de Heere Jezus dat zeggen? Kom tot Mij. Of ik het besef of niet. Je hoeft niet eerst mooi te zijn voor mij en Ik zal je een mooi mens maken. Kom tot Mij en dan zul je ontdekken hoe ellendig je eraan toe bent. Kom, alleen maar komen.
In het Grieks staat het er nog eenvoudiger: hierheen. Met al je twijfel, ongeloof. Lieve mensen is het niet zo groot dat het zo eenvoudig is? Dat ik het niet eerst hoef verdienen. Wij houden toch ook niet van je als de kinderen drie keer de vaatwasser hebben uitgeruimd? Voordat we gaan spelen. Dat je hen helpt is natuurlijk prima.
Mag je dat zomaar zeggen? Zomaar? Hoe luidt het doopformulier. Wij danken U dat U onze kinderen door het bloed van Uw lieve Zoon heb aangenomen. Ik jouw God en jij Mijn kind. Hij zegt dat met al de liefde van Zijn hart. Hij tilde zo zwaar aan onze zonde dat Hij ze tilde aan het kruis van Christus. Door de dood en doem heen wekte Hij op.
Daar mogen we het hebben. Lieve mensen, ik zeg het ook tegen mijzelf, leef ervan. Zonder dat alles worden we er geen cent rijker van. Een persoonlijke uitnodiging. Kom naar Mij toe. En laat het antwoord zijn: hier ben ik. Dieper dan ik mijzelf ken, kent U mij.
Charlotte Elliot schreef een prachtig lied we zullen het straks ook zingen. Zoals ik ben met al mijn strijd. O Lam van God ik kom zoals ik ben. Waar mijn ziel genezing vindt. Zoals ik ben ontvangt U mij. Reinigt, vergeeft, omarmt U mij. O Lam van God ik kom.
Ja zo komen, zo komen. Zo je aan Hem toevertrouwen in die weg ontvangen we innerlijke rust. Niet zozeer een gevoel, dat kan erbij komen en is een mooie toegift. Maar wat dieper zit dat het goed zit in mij door Christus. Wat een rust om te vertrouwen op wat Jezus zei.
Wie in Mij gelooft, heeft, krijgt is ook waar, heeft eeuwig leven. Nu al. Wat een rust, wat een perspectief. Er is veel meer over te zeggen over discipelschap, breken met zonden. Als dit niet begrepen wordt, dan vallen al die andere dingen in verkeerde vakjes.
Neem Mijn juk op je. Wat is dat? Denk aan vroeger. Samen de ploeg trekken. Neem Mijn juk op je betekent met Jezus verbonden zijn. Voor Hem willen leven in nederigheid en zachtmoedigheid. Het juk is niet zwaar. Niet omdat Hij minder vraagt maar meer draagt. Ik trek je mee. Ik geef niet op. Samen op weg naar de nieuwe toekomst van God.
Dat is vaak bidden: Heere Jezus meer van U en minder van mijzelf. Wat een rust. Gelovig te bouwen op Hem. Volkomen rust is van mijn zonden. En daarbij wat geef het ook een rust. Zorgen en verdriet met Hem deelt. Mijn vermoeidheid. Alles. Dat Hij in deze hectische wereld meetrekt. En mij thuisbrengt. Mijn Redder en mijn Herder.
Wie de Heere Jezus zo kent is een gelukkig mens. Vindt rust en telkens weer rust. Ondanks alles wat in de wereld gebeurt. En als je Hem nog niet kent, dan is deze preek een grote uitnodiging. Kom tot Christus want in Hem vind t je alles waar je hart naar verlangt.
Amen.
Zondag 17 november 2024 – Nieuwe Kerk Putten, Holland – ds. J.A. Brussaard – Schriftlezing Mattheüs 11 vers 20-30