Een lamp geeft pas licht als deze aangesloten is op electriciteit. Zo kunnen wij pas vrucht dragen als we in Christus zijn.

Ja, het gaat vanmiddag over een wijnstok. Dat voorbeeld gebruikt de Heere Jezus. Wie van jullie gebruikt een wijnstok? Nog nooit bij een wijngaard geweest? Meeste blijkbaar niet.

Als ik het ga uitleggen, denk je: waar heeft hij het over. Ik weet dat er druiven van af komen. Later ga je misschien wijn drinken. Hoe het werkt weten we misschien niet.

Toen Jezus het vertelde, wist iedereen wat het was. Die plant. Je hebt een stam. Wordt een andere, wilde stam opgezet. Krijg je allerlei soorten. Dan ent je. Enten. Twee planten aan elkaar maken. Kijk, zo moeten jullie in Mij blijven. Zo blijf Ik in jullie. Zo ga je vrucht dragen.

Als je wijnstok hebt gezien, zie je dat ie lange takken maakt. Hangen trossen aan. Dat zijn de vruchten.

Toen dacht ik, ja, hoe ga ik dat vertellen dat jullie dat begrijpen? Nu begrijp ik wat ik moet doen? Wijnstok kennen jullie niet zo goed.

Wat is dat vandaag de dag? 21e eeuw. Het gaat erom dat die sappen dat dat ergens anders komt, getransporteerd wordt. Vandaag de dag hebben we ook zo iets. Dat heet stroom. Stopcontact. Hebben jullie thuis ook. Wat doe je daarmee? Ouders zeggen: afblijven, want gevaarlijk. Doet die lamp het? Ja of nee? Lamp geeft geen licht. Wanneer gaat ie wat doen? Als je ‘m in het stopcontact doet. Wat gebeurt er dan? Er is een stroomketen gemaakt. Stroom komt en gaat weer terug. Daardoor kan je licht laten schijnen.

Laat licht schijnen. Onder de mensen. Vertel van Mij! Maar hoe ga je dat doen? Kan je alleen maar als je verbonden bent met stopcontact. Als de lamp niet schijnt, wat heb je dan aan de lamp?! Aan een druivenranken zonder vruchten, heb je niks. Kapotte strijkijzers. Heb je niks aan. Weg met die spullen. Als de lamp niks doet, heb je er niks aan. Dan kan je ‘m net zo goed weggooien. Alleen niet als die aan is. Dan zie je dingen. Nou, zegt Jezus, dat is de bedoeling. In Mij, dan geef je licht. Niet in mij, stekker eruit. Dan heb ik niks aan je. Dan ben je niks waard. Ben je sta in de weg.

Hoeveel moet je aan licht geven? Ventilator. Die verspreidt wind. Maar, hoeveel? Je kunt hem heel hard zetten. Lamp ook. Zachtjes. Jezus zegt: wat Ik wil, is dat je veel licht verspreid. Dat kan je ook, als je in mij bent. Kan weinig of veel zijn. Maar je gaat het pas doen als je in Mij bent. Uit Mij bent, dan is het nul. In Mij, dan veel of weinig. Het kan dus veel zijn. Dat is wel eens, ja dan denken wij: wat kunnen wij?! Wie zijn wij. Met van alles bezig, maar niet met Hem. Kan Jezus het wel?! Hoe zou ik vrucht moeten laten zien? Jezus zegt: vergis je niet, als je bij Mij bent, niet denken: een beetje. Maar: er is genoeg dat je hard, veel kan!

Toen dacht ik, ja, we weten dat we veel kunnen doen. Veel licht geven. Ventilator hard kan draaien. Maar, wat zijn de vruchten? Heb je daar een idee van? Wat maakt dat je licht gaat verspreiden? Dat de wind van de Geest gaat waaien? Enig idee? Is best een moeilijke vraag.

Wat ga je doen als je in Jezus bent? Bijbellezen. Want je wil meer weten. Hem beter leren kennen. Ga je bidden. Nog meer met Hem spreken. Nog meer aan Hem vragen en tegen Hem zeggen. Wat je nodig hebt. Ga je steeds meer dat soort dingen doen. Ook veel meer van Hem vertellen tegen andere mensen. Of gewoon. Op club of ander verband. Steeds meer doen om met Hem te leven.

Ergste wat je zou kunnen overkomen, is dat het zou stoppen. Geen licht meer. Adem van de Geest weg. Hoe komt dat? Stroomstoring? Niet aan de kant van Jezus. Wel onze kant. Daarom bij Hem blijven. Door bijbel te lezen, bidden maar ook echt met Hem verbonden weet. Dat is de Geest. Noemen wij met een mooi woord bekering. Alleen zo kan ik goed leven. Als je dat nou doet, bij Mij blijven, dan word ik verheerlijkt. Komt Hij aan Zijn eer. Dat is nou dankzij God! Omdat God dat doet, prijzen we de Heere.

Staan we niet zo vaak bij stil, maar als de stroom werkt, als het uit gaat, besef je wat het is als het er niet iets. Blij dat je dat hebt! Vorige week maandag heb ik ochtend zonder stroom gezeten. Elektriciteitpaal vervangen. Besefte hoe afhankelijk ik was. Blij toen het weer aan was. Ik kon niet op internet. Kon geen koffie of thee zetten. Op wc deed het licht het niet. Batterij computer houdt het niet lang vol. Dus kon ik niks meer. Daar zat ik de hele ochtend… Ik zat te wachten. Totdat: jippie, het licht ging weer aan. Dankbaar dat het weer werkte. Blij met elektriciteitsmaatschappij. Als je het licht ziet en merkt en uitstraalt, zien andere mensen: hé het werkt. Blij dat God dat geeft. Daardoor horen en zien zij het ook. Daardoor kunnen zij God verheerlijken. In God zijn en blijven (op al die mogelijke manieren), dat is voor jezelf maar ook voor die ander. Je bent niet op de wereld voor jezelf. Ten diepste voor de ander. Jezus kwam niet voor zichzelf. Voor wij, ons. Hij zegt: kijk, dat moet je elke keer zien. Zo ga je vrucht dragen! Zo ben je nuttig. Zo kom je tot je doel. Wat is het doel van de ventilator? Lucht geven. Je komt alleen tot je doel als je in Christus bent. Dan mag je uit Hem leven. Zijn eer verkondigen. Leven uit Hem.

Hoe doe je dat nou? Nou, laten we daar eens praktisch mee beginnen. Kan grote verhalen aan ophangen. Maar het begint met lezen en bidden. Met dat soort dingen. Naar de kerk gaan. Stroom, kan je natuurkundig verhaal over houden. Rekenen, enzovoort. Het gaat maar om een ding: dat het werkt. Prachtig verhaal hoe je in Christus moet zijn. Maar je moet het ook zijn! Niet een mooi betoog over houden. Jezus zegt: doe het nou. Dan kom je tot het doel. Dan zul je leven. Nu en in de toekomst. Hoe doe je dat nou? Lees je bijbel, bid elke dag, opdat je groeien mag. Amen.

Hervormde gemeente Sluipwijk & Reeuwijk (gezamenlijke dienst in Ichthuskerk), woensdag 14 maart 2018, 14.30 uur (biddag voor gewas en arbeid).