Met Pinksteren is de Heilige Geest uitgestort en nu woont hij in de harten van de gelovigen. Hij deelt gaven uit die besteed worden ten dienste van anderen. Waar de kerk de werkplaats van de Heilige Geest is en de vruchten tot groei komen.
1 Korinthe 12 vers 11: ‘Doch deze dingen alle werkt een en dezelfde Geest, delende aan een iegelijk in het bijzonder, gelijkerwijs Hij wil’.
De Geest ontvangen en wat nu?
Gemeente van onze Heere Jezus Christus, heeft u, heb jij weleens het idee dat de Geest van God werkzaam is in je leven? Geïnspireerd om iets te zeggen, ergens heen te gaan. De Geest werkzaam in je leven. Soms duidelijk, soms verborgen. Wat merk je van de Heilige Geest in je leven?
Voorbeeldje uit eigen leven. Predikant in eerste gemeente. Preek aan het maken. Je moet naar die en die meneer in het ziekenhuis te gaan. Eerst negeer je dat. Rond avondeten gegaan. Dominee wat fijn dat u er bent. We wilden u net bellen. Samen gebeden en gelezen. ‘s Avonds telefoontje dat die overleden was. De werking van de Heilige Geest, zo heb ik dat ervaren.
Heilige Geest wat ongrijpbaar. Vader wat bij voorstellen. Heere Jezus de Zoon op aarde. Zo ongrijpbaar de Heilige Geest. Beetje zweverig. Nee niet zweverig. Gods aanwezigheid op aarde. Dat is niet iets zweverigs maar juist concreet. Gods aanwezigheid diep in ons bestaan.
Wat doet Gods aanwezigheid in onze gemeente? Plek waar de Geest wil komen. Gemeente is de werkplaats van de Heilige Geest. Hier wil de Geest werken als we hier vanmorgen ook zo samenzijn. Hoe is de Geest bij je aanwezig als je aan het werk bent, met studie, thuis bezig bent.
Welke invloed heeft de Heilige Geest op je leven en merk je daar iets van? In de christenen was de Geest aanwezig, maar Paulus niet zo tevreden met de manier waarop. Hele goede mensen. Toekomst al aangebroken. Leefde op een hoog geestelijk niveau. Hele dag met geestelijke zaken bezig. Gods Geest dicht bij jouw geest.
Lichaam deed er niet zo toe. Dat je bij de opstanding een nieuw lichaam krijgt deed er niet zo toe. Paulus legt dat uit in 1 Korinthe 15. En ook het Heilig Avondmaal. Paulus begint in 1 Korinthe 12. Geestelijke gaven ik wil niet dat u onwetend bent. Vers 4. Verscheidenheid van gaven, dezelfde God. Paulus benadrukt verschillende gaven maar dezelfde God. Waarom begint hij zo?
Een gave die eruit springt. Tongentaal. Als je dat kon, dan hoge mate van geestelijk leven behaald. Tongentaal is niet hetzelfde als op de Pinksterdag. Dat was dat mensen het konden verstaan in verschillende talen, taalstreken en mensen begrepen het. Maar bij tongentaal konden mensen het niet verstaan. Helemaal uit hun dak zouden we vandaag de dag zeggen. In extase.
Niet zo’n mooi gebouw als wij. In een huis. Paulus niet blij mee. Bouwt de ander op. 1 Korinthe 14. De liefde. Als nu een ongelovige binnenkomt en hoort dat allemaal taal uitkraamt, die denkt wat gebeurt hier. Kenmerk van geestelijk leven is het niet. Wat is het dan wel? Dat is toch wel zo dat de Geest van God in u, jou woont. Gods Geest uitgestort in de harten van gelovigen. Dat vieren we met Pinksteren.
In de christelijke taal zeggen we uitgestort. Niet hier en daar een druppel. Uitgestort. Niet denken aan een paar druppeltjes maar als een stortbui, overvloed. Waaraan kun je merken dat de Heilige Geest ook bij u, jou aanwezig is? Vers 3. Jezus niet vervloeken, opzij zetten. Maar zeggen Jezus is Heere. Dat is christen-zijn. Dat is het kernmerk Jezus is de Heere.
Die tongentaal zegt niet alles, dat enthousiast zijn ook niet. Toen je voorheen heidense goden diende kon je dat ook zeggen. Maar belijden dat Jezus de Heere is. Je kunt dat zinnetje wel zeggen. Maar Paulus bedoelt belijden. Dat kan alleen door de Heilige Geest. Kernmerk van de Heilige Geest. Hoe werkt je dat uit? Gehoorzaamheid. Jezus is de Heere. Wie in jouw leven doorslaggevend is?
Wie is doorslaggevend in jouw leven? In het echt, niet in theorie? Wie heeft het meeste gezag als je dingen moet beslissen, als je dingen gaat doen. Wie neemt je het meest serieus? Eigen intuïtie, of naar economische machten. Nee zeg je uiteindelijk is het Jezus door Zijn Woord. Daar bid ik ook om dat Hij je leven aanraakt. Diep van binnen besef als het er echt op aankomt is Hij degene die het voor het zeggen heeft in mijn leven. Niet andere dingen hebben het voor het zeggen.
Dat heeft ook weer met vrijheid te maken. Ook zo’n vraag. Wie is jouw baas? Wie heeft jou vast? Ziekte, economische processen, bepaalde verslaving. Die jou vast hebben, jou in je macht hebben. Zijn ze uiteindelijk de baas? Als christen mag je zeggen nee, Jezus is Heere. Dat moet je ook doen. Gewoon zeggen, uitroepen. Nee niet jullie maar Jezus is Heere. Zachtjes of uitroepen.
Jongens en meisjes dat doe je natuurlijk niet in de bus. Maar op je kamer of als je aan het wandelen bent. Jezus is Heere. Ik ben. Vrijgekocht door Zijn volbrachte werk aan het kruis. Alles te maken met toewijding en liefde. Dat is ook zo’n vraag aan wie of wat weidt jij je ambities toe? Agenda, drukke dingen. Op het diepst is dat toch Jezus voor u en voor mij? Die Zijn heelheid gaf voor onze verbrokenheid.
Jezus die Zijn liefde geeft telkens weer. Die Geest laat dat regelmatig weer binnenkomen wat Hij heeft gedaan. Wat een liefde van Zijn kant. Dat is het kernmerk van de Heilige Geest. De Geest is uitgestort en God heeft ons Zijn gaven gegeven. Hoofdstuk 12. De Geest geeft gaven. Aan iedereen.
Het is niet zo dat als je gelovige bent dan zou het kunnen dat je gaven ontvangt. Nee de Geest werkt bij gelovigen in iedereen. Niet of je de gave van de Heilige Geest hebt ontvangen maar welke gaven. Kan echt van alles zijn.
Wijsheid. Inzicht in wat er met Jezus is gebeurd. Aan mensen kunt vertellen. Overdragen van kennis aan anderen. Misschien kun je wel goed vertellen, dat is een gave van de Heilige Geest. Als kind zo’n vertrouwen hebt en een stap in het geloof kunt zetten. Dat is een gave. Kan niet iedereen. Anderen denken gaat dat wel goed? Ik denk aan iemand die de zending in gaat. Of Bijbels verspreid.
Handen oplegt. In onze tijd meer denken aan reguliere geneeskunst. Werk in de zorg, arts. Mensen iets van heelheid kunt brengen, helende woorden spreken. Ander van opknapt. Gave van de Geest. Ander een woord van profetie. Op een huisbezoek. Verhelderend woord. Is dat zo? Nu zie ik het in het licht van Gods Woord.
Profeteren dat is Gods Woord oplichten. Trouwens dat kan troostend, opbouwend maar ook kritisch zijn. Een ander apart neemt. Ik zie dit in jouw leven. Mag dat wel? Heb je dat wel getoetst aan Gods Woord? Joh nog nooit aan gedacht maar gaat er wel over nadenken. In Galaten 5 schrijft Paulus er ook over en noemt hij de vruchten van de Geest.
Ziet u, heel veel gaven. Welke gaven hebt u ontvangen? Ten bate van de gemeente. Jongens en meisjes denken aan een appelboom. Voor wie zijn die appels? Eet die appelboom ze zelf? Nee, zo ook met vruchten van de Geest. Zijn bestemd voor de gemeente. Bestemd om elkaar te versterken. Waar de gemeente in deelt. Welke gave hebt u gekregen?
Bedenk voor jezelf welke gave je hebt ontvangen? Hoe zou ik die kunnen inzetten in de gemeente van Christus? Welke gave kunt u inzetten? Denk daar deze week eens over na. Of heb het er eens over straks met elkaar bij de koffie? Joh ik zie dat je die gave hebt. Schrijf het eens op en denk erover na wat je kunt doen in de gemeente.
Misschien doe je er al iets mee en dat iets mooi. En als je dat nog niet doet, denk dan na over hoe je dat kunt doen? Komen die gaven tot vrucht, ontwikkeling dat ze kunnen rijpen is een opdracht. Goed dat is een opdracht voor thuis. De Geest heeft ze niet voor niets gegeven. Ook om anderen te versterken.
Dat de mensen om je heen ook tot bloei gaan komen. Gemeenschap van mensen, kerkelijke gemeente gaat bloeien tot eer van God. Pinksteren brengt een gemeente in de lente tot bloei. Laat de gemeente een plek van bloei zijn voor buitenstaanders. Mensen als prachtige bloemen tot eer van God. God die Zijn Geest heeft gegeven.
Dat is Pinksteren vieren het hele jaar. Wie is Hij voor jou echt persoonlijk? Jezus is de Heere van mijn leven. Is dat jouw antwoord, dat hoop ik van harte.
Amen.
Zondag 26 mei 2024 – Oude Kerk Putten, Holland – ds. C. Mijderwijk – Schriftlezing 1 Korinthe 12 vers 1-11, 28-31 en 1 Korinthe 14 vers 1-5