De apostel Jakobus maakt in zijn zendbrief het onderscheid tussen natuurlijke gaven en goede, volmaakte gaven. Alle gaven die wij hebben ontvangen komen van God maar er is een verschil. Goede, volmaakte gaven geeft God die erom heeft gebeden. Vergeving van zonden, bekering, geloof, het nieuwe leven in Jezus Christus, zijn goede gaven. Volmaakte gaven die kunnen voor Hem bestaan. De goede gaven komen van boven en zijn van de Vader der lichten afkomende. God is licht, bij Hem is geen schaduw van omkering. 

Jakobus 1 vers 17: ‘Alle goede gave, en alle volmaakte gift is van boven, van den Vader der lichten afkomende, bij Welken geen verandering is, of schaduw van omkering‘.

Alleen God kan een mens compleet maken

Dit vers is een vers onder de inspiratie van God gegeven aan Jakobus. Hij was de halfbroer van Jezus. Hij was apostel in Jeruzalem. Dit is wellicht het eerste boek dat geschreven is van het Nieuwe Testament. Het lijkt er sterk op. Het gaat om wat hij schrijft. Alle goede gave en alle volmaakte gift komt van boven. Jakobus schrijft over lusten en zonden. Laat je niet verleiden door wat je hoort. Dit leven kan geluk geven zonder God, als we dat horen. Niet nodig om God te zoeken. We hebben wat het geeft.

Natuurlijke gaven zijn niet alles. Dat is het eerste waar we bij stilstaan. Er wordt hier een onderscheid gemaakt tussen natuurlijke gaven en gaven van God. Goede gaven, intrinsiek goed, komen van boven. Ze zijn niet natuurlijk gegeven. Ze komen als erom gevraagd is. Als ze erom vragen. Die deze gaven zoeken. Volmaakte gaven, complete gaven betekent het.

Er is een onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en giften gegeven van God. Algemeen gesproken hebben we het er niet over. Ik ben een compleet persoon?! Natuurlijk, alle gaven komen van God. Maar er is onderscheiden tussen gaven die natuurlijk zijn en goede gaven die gegeven zijn bij God. We hebben verschillende eigenschappen. Bij instinct moeten we weten dat ze van God zijn en door Hem gegeven.

Als we ons beseffen dat ze van God zijn, dan ook dat we Hem verschuldigd zijn. Ons leven Hem te geven. Maar wat doen wij? We gooien ze weg. We willen van nature niet aan God geven. Natuurlijke gaven zijn besmet met zonden. Natuurlijke gaven zijn niet alles.

Er is continu competitie in deze wereld. Intellectuele gaven. Grote gave. Kennis raakt verouderd. Kennis is niet alles. Het maakt je populair misschien maar van binnen helemaal niet gelukkig. Als kind begon je je bewust worden. Als je als eerste een vraag kon stellen. Dat je het beter oppikt dan anders. Maar hopelijk brengt het je niet naar je hoofd. Je kunt er niet gelukkig worden. Natuurlijke gaven kunnen je karakter niet veranderen. Een werkelijk verstaan van het doel van het leven. Ze kunnen je de hemel niet doen verdienen. Of leven met God. Geen van de natuurlijke gaven brengt je tot God.

Elke goede gave is van boven. Komt naar beneden van de Vader der lichten. Ik ga vertellen wat ze zijn. Anders zijn we als een jongere die stopt met educatie. Niets geleerd van wiskunde. Niets gelezen. Niets geleerd van wetenschap. We zijn als dat. We hebben gaven en capaciteiten, sommige heel uniek, maar het stopt ergens want niet de goede gaven van boven.

Het doet me denken aan dat ik in Nottingham was. Eerst werden boten gebruikt om mensen te vervoeren. Later afgedankt en kwamen er vliegtuigen. Daarna waren de toestellen weer oude vliegtuigtoestellen. Later anderen, nieuwe en meer geavanceerde. Zo verouderd, niet meer nuttig. Het doet denken. De natuurlijke gaven gegeven en het optimisme van de jeugd maar dan geven we het op. Niet de goede gaven van God. De natuurlijke gaven ben je mee geboren. De gaven van God die gegeven worden als we erom bidden is het net zo mee dat we er niet zelf iets voor gedaan hebben.

Een multimiljonair moet voor God staan. Er is geen gave waar hij mee kan betalen. Het kan alleen door Jezus Christus die uit de hemel kwam naar deze aarde. Die betaalde voor onze zonden. Het gaat niet alleen over goede gaven maar over volmaakte gaven. Je kunt vergeven zijn, dan zou je met hetzelfde leven doorgaan als voorheen. We hebben geen controle over dat wat verkeerd ging. Als iemand naar de dood rent, dan zou hij daarmee voortgaan. Volmaakte gaven komen met een nieuwe natuur. Nieuwe leven. Je temperament explodeert dan niet meer, niet je zelfliefde is er dan niet meer als voorheen. We kunnen ertegen strijden. God bidden om hulp. Nieuwe natuur. Een nieuw begin.

Dit is een volmaakte gave. Het komt niet alleen met een nieuw leven. Het komt ook met het in staat zijn te bidden tot God. Dat Hij hoort en reageert op onze gebeden. Mensen zeggen voortdurend: hoe weet je dat God gebeden antwoordt? Hoe kun je het weten? We hebben de constante bewijzen dat God gebeden hoort en verhoort. Als we het zouden gaan opnoemen zouden we hier de hele avond zitten.

Als we komen tot Hem, we ontvangen vergeving en nieuw leven. De verzekering dat God ons nooit laat vallen. De volharding van de heiligen. Ook als we soms vallen, ook als we niet gedisciplineerd zijn. Hij zal ons terugbrengen. Ook verstaan. Je kunt de grootste intellectueel zijn maar zonder geestelijke kennis begrijp je Gods weg niet. Maar door de gave van God versta je het.

Iedereen heeft, als een natuurlijke gave, een bepaalde kracht om lief te hebben. Je temperament komt in. Of je trots. Je bent getrouwd maar je geeft niet aan de ander. Je hebt de mogelijkheid om lief te hebben, maar door lust ga je eraan voorbij. Gaat er vandaan. Totdat je de gaven van boven hebt. De gaven van boven maken volmaakt.

Iedereen die geboren is heeft een geweten. Dat is een natuurlijke gave. Als we iets zeggen dat niet goed is, licht het geweten op. Maar negeren het. Of we bekritiseren het: wat ik doe is goed en het andere is niet goed. Twisten met het geweten. Het is niet betrouwbaar meer. We hebben de vergeving van God. Het nieuwe leven, de nieuwe natuur. Dan functioneert het geweten en wordt het geactiveerd.

Je kunt iemand zijn die veel weet. Maar het is niet in orde als het niet van God houdt. Het universum verstaan zonder God. Het misleid zichzelf. Totdat je de vergeving van God hebt. Nieuw leven. De gaven die komen van boven zijn geclusterd.

Vergeving en nieuw leven, bekering tot God. Deze zaken komen van God. Er moet voor gevraagd worden. Zie hoe Jakobus zichzelf herhaalt om het duidelijk te maken. Elke goede gaven van boven en afkomende van boven naar beneden. Van de Vader der lichten. Zon, maan en planeten. De macht van God. Hij is de God van alle lichten.

De zon, maan en sterren reflecteren het licht van God. Wat zijn de sterren? Ze zijn ver weg. Ze geven ons een glinstering van het licht. We hebben het maar de helft van de tijd, overdag. En ook niet de hele dag. En ook de maan in de nacht maar ook niet altijd. Maar God is niet veranderlijk. De hemelse lichten zijn niet te vergelijken. God heeft geen zwakte, geen schaduw van omkering. Hij is Almachtig. Hij slaapt nooit. Hij is altijd betrouwbaar gegeven aan degenen die erom vragen.

Je komt tot Hem. Je belijdt je zonden. Je vraagt om de vergeving door Jezus Christus betaald. God legde de eeuwige straf die onbeschrijflijk is op Christus. Christus zuiverde het recht op gerechtigheid. Ik heb geen gerechtigheid. Ik kom tot Hem en Hij wil Zijn belofte houden om mij Zijn kind te maken. Zegent mij voor altijd.

 

Zondag 3 mei 2020 – Metropolitan Tabernacle Londen [Verenigd Koninkrijk], dienst online uitgezonden vanwege de huidige omstandigheden – dr. P. Masters – Schriftlezingen Psalm 36 en Jakobus 1 vers 1-17